Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.
Το νησί έχει έκταση περίπου 773 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 35.801 κάτοικοι. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αργοστόλι.
Ένα πραγματικά κατάφυτο νησί που περιτριγυρίζεται από τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου Πελάγους, η Κεφαλονιά είναι το νησί του μυστηρίου και των παράξενων φαινομένων. Εδώ το νερό της θάλασσας εξαφανίζεται κάτω από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού, στις αποκαλούμενες Καταβόθρες, και καταλήγει στο ατμοσφαιρικό σπήλαιο της Μελισσάνης όπου το νερό της λίμνης δημιουργεί τιρκουάζ αντανακλάσεις στα τοιχώματα του σπηλαίου. Ο μύθος λέει ότι κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο ακίνδυνα φιδάκια πηγαίνουν στην εκκλησία της Παναγίας στο Μαρκόπουλο και ότι ο Άγιος Γεράσιμος, ο προστάτης του νησιού, έχει μερικές φορές φύκια στα πόδια του επειδή επισκέπτεται τα γειτονικά νησιά. Είναι αλήθεια όμως ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν κατσίκες με χρυσά δόντια, χελώνες καρέτα- καρέτα που χαιρετούν τους τουρίστες στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου στο Αργοστόλι και το βουνό Αίνος είναι μαύρο αντί για πράσινο!
Η ύπαρξη αυτών των φαινομενικά παράξενων γεγονότων είναι ουσιαστικά απόδειξη του φυσικού πλούτου της Κεφαλονιάς! Το έδαφος είναι πλούσιο σε μέταλλα, γι’ αυτό και οι κατσίκες έχουν δόντια σε χρυσαφί απόχρωση. Οι σπάνιες χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν πολλές από τις παραλίες στο νησί για να γεννήσουν τα αυγά τους, οπότε είναι αρκετά σύνηθες να δείτε προστατευμένες φωλιές σε κάποιες από αυτές. Στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, υπάρχει συγκεκριμένα μια χελώνα που είναι πολύ εξοικειωμένη με τους ανθρώπους και μερικές φορές βγάζει το κεφάλι της έξω από το νερό ενώ βρίσκονται άνθρωποι τριγύρω. Η ξεχωριστή μαύρη ελάτη που είναι αυτόχθονο φυτό της Κεφαλονιάς φυτρώνει στον Αίνο και δίνει το μαύρο χρώμα στην κορυφή του. Άγρια άλογα ζουν στις πλαγιές του και σπάνιες φώκιες μονάχους- μονάχους στις θαλάσσιες σπηλιές του νησιού. Πόσα ακόμα χρειάζεστε για να σας ενθουσιάσει η Κεφαλονιά και να επιστρέφετε σε αυτήν για τις διακοπές σας κάθε χρόνο;
Το νησί έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από την προϊστορική εποχή. Γνώρισε την ακμή στην κλασική εποχή ενώ δοκιμάστηκε από πολλούς κατακτητές λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ερείπια των ισχυρών αρχαίων πόλεων έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές στο νησί, εντυπωσιακοί μυκηναϊκοί τάφοι ενισχύουν τη θεωρία που θέλει τον περιβόητο βασιλιά της Ιθάκης, Οδυσσέα, να έχει θαφτεί στην Κεφαλονιά και πολλοί αρχαίοι θησαυροί εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου. Κάστρα και μοναστήρια με υπέροχη θέα, όπως το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και η μονή των Κηπουραίων είναι τα απομεινάρια της βυζαντινής και ενετικής περιόδου. Η Κοργιαλλένειος Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι, με τις σπάνιες συλλογές τους, όπως και οι φιλαρμονικές ορχήστρες των δύο πόλεων, είναι απόδειξη της κλίσης που έχουν οι ντόπιοι προς τον πολιτισμό, τη μουσική και τις τέχνες. Θρησκεία και πολιτισμός συνδυάζονται στα περισσότερα δρώμενα και φεστιβάλ που οργανώνονται στο νησί, ειδικότερα σε αυτά που γίνονται για τη γιορτή του Άγιου Γεράσιμου και στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αν και ο καταστροφικός σεισμός του 1953 που έπληξε το νησί, το κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά, η Κεφαλονιά κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες τις και να γίνει πόλος έλξης τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλον τον κόσμο, χωρίς να χάσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Οι περισσότερες παραλίες είναι άθικτες και προσφέρουν μαγευτικά τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα.